Αυτός που διαβάζει με όρους ανοχής μπορεί να με διαβάσει, αυτός που διαβάζει με όρους συμμετοχής όχι.
Γ.Λ.

The one that reads with terms of tolerance can read me, the one that reads with terms of attendance can not.

Y.L.

"Poetry is the only adventure that's worthwhile outside itself"
- Yannis Livadas


"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.

"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.
Κέδρος (Μάρτιος 2011) Κυκλοφορεί

.

.

Paul Bowles – Ψηλά Πάνω Από Τον Κόσμο (Απόπειρα 2009)


Γιάννης Λειβαδάς: Πολ Μπόουλς – Ψηλά Πάνω Από Τον Κόσμο (Απόπειρα 2009)[μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου].

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο σε εκπληκτική μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.
Ο Πωλ Μπόουλς δεν χρειάζεται συστάσεις, αποτελεί στέλεχος της κορωνίδας των αμερικανικών, και όχι μόνον, γραμμάτων. Είναι μάλιστα ένας από τους συγγραφείς που θα μπορούσαν να «διδάξουν» τους έλληνες τι σημαίνει να γράφεις «από μέσα»…
Το «Ψηλά Πάνω από τον Κόσμο» είναι ένα από τα πιο εκλεκτά πεζά του συγγραφέα. Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται κάπου στην Κεντρική Αμερική ενός υπαρξιακού σκότους, το οποίο εμφανίζει πάμπολλες εκρηκτικές αποχρώσεις καθώς ο αναγνώστης εισχωρεί στο εσωτερικό που τον οδηγεί μονίμως στο «εκτός».
«… Στην ταράτσα ενός πολυτελούς διαμερίσματος, ένα τυπικό ζευγάρι Αμερικανών τουριστών, ο γιατρός Σλέιντ και η νεαρή γυναίκα του, απολαμβάνουν τη δύση του ήλιου με θέα την πρωτεύουσα…… οικοδεσπότης τους είναι ένας νεαρός ιδιαίτερα γοητευτικός με τη μικρή ερωμένη του. Το ζευγάρι των Αμερικανών φαίνεται να ζει το είδος της τυχαίας γνωμιμίας που κάθε ταξιδιώτης ελπίζει ενδόμυχα πως θα του συμβεί. Στην κουβέντα, ανάμεσα στις φιλοφρονήσεις, μια παρατήρηση του νεαρού οικοδεσπότη τους θα αποδειχθεί προφητική: “Δεν είναι αυτό ακριβώς που νομίζετε” ».
Ένας από τους πιο προικισμένους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, ο Πωλ Μπόουλς, διύλισε τα τεταρτημόρια της γραφής δημιουργώντας περίτεχνες κλίσεις, αποδιαρθρώνοντας τον σκοπό της, αναδημιουργώντας τον τελικά σε μη-σκοπό, διατηρώντας έτσι ολοζώντανο τον χρησμό που οδηγεί πάντοτε από την γραφή στην Γραφή.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναζήτηση στην αρχειοθήκη του ιστολογίου

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man
Graffiti Kolkata, India (May 2010)