Αυτός που διαβάζει με όρους ανοχής μπορεί να με διαβάσει, αυτός που διαβάζει με όρους συμμετοχής όχι.
Γ.Λ.

The one that reads with terms of tolerance can read me, the one that reads with terms of attendance can not.

Y.L.

"Poetry is the only adventure that's worthwhile outside itself"
- Yannis Livadas


"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.

"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.
Κέδρος (Μάρτιος 2011) Κυκλοφορεί

.

.

Με αφορμή το δημοσίευμα των London Times : Out of the waste land: TS Eliot becomes nation's favourite poet (9/10/2009)

Γράφω επίσης αυτό που σου λείπει – ακριβώς γι’ αυτό δεν με διαβάζεις. Αλλά διαβάζεις, ίσως πολύ. Όταν αναζητάς γιατρό, παίρνεις γνώμες, έχεις ανησυχία, να καταλήξεις στον καλύτερο – μα όταν αναζητάς ποιητή κάνεις αλλιώς. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου, και ορθώς.
Οι Άγγλοι λοιπόν ανακοίνωσαν τον Τ.Σ. Έλιοτ ως αγαπημένο εθνικό τους ποιητή. Θα ψήφιζαν τον Ουίλλιαμ Μπλαίηκ αλλά αυτός ήταν και Πυγμαίος. Δεν γινόταν να έρθει πρώτος. Και αυτό μου θύμισε τις ρεκλάμες: «η ποίησή του είναι σκοτεινή, εξακολουθεί να είναι δυσνόητη, αψεγάδιαστη, εσωτερική…». Χρειάζονται επειγόντως γιατρό και όχι ποιητή.
Δεν αντιλέγω πως ο Έλιοτ έχει γράψει ορισμένα πολύ καλά ποιήματα, και πως η Ελλάδα λόγου χάρη, τον έχει περισσότερο ανάγκη απ’ όσο έχει ανάγκη η Αγγλία κάποιον Έλληνα ποιητή. Αλλά αυτό είναι δικό μας εξάνθημα – όχι της Αγγλίας.
Νομίζω πως χρειάζεται παραπάνω χιούμορ απ’ όσο νόμιζα, για να αντιμετωπίσει κανείς αυτήν την κατάσταση. Έρχομαι να συμφωνήσω με την ατάκα της Βασιλομήτορος της Μεγάλης Βρετανίας, που ξεστόμισε γελώντας όταν άκουσε τον Έλιοτ να της απαγγέλει ζωντανά: «αυτός ο σκυθρωπός με το κοστούμι»…

Αναζήτηση στην αρχειοθήκη του ιστολογίου

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man
Graffiti Kolkata, India (May 2010)