Αυτός που διαβάζει με όρους ανοχής μπορεί να με διαβάσει, αυτός που διαβάζει με όρους συμμετοχής όχι.
Γ.Λ.

The one that reads with terms of tolerance can read me, the one that reads with terms of attendance can not.

Y.L.

"Poetry is the only adventure that's worthwhile outside itself"
- Yannis Livadas


"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.

"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.
Κέδρος (Μάρτιος 2011) Κυκλοφορεί

.

.

Τζαζ και Λογοτεχνία: Στην Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, 8 μ.μ.

Διαφαίνεται τελευταία, έστω υπό το βάρος μίας μετριοπαθούς θέσης και ελλείψει οργανικής σχέσης με το αντικείμενο, πως η Τζαζ αρχίζει να λειτουργεί σταδιακά ως δείγμα πολιτισμού στη χώρα μας. Ένα από αυτά τα εκλεκτικά βήματα είναι και η εκδήλωση «Τζαζ και Λογοτεχνία» η οποία θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. Εισηγητής θα είναι ο αγαπητός φίλος Κώστας Παπαθανασίου ο οποίος κάνει πολύ φιλότιμες προσπάθειες να αναδείξει το φαινόμενο της Τζαζ.
Πέρα από την μουσική συνοδεία, στην εκδήλωση θα διαβαστούν κείμενα των Julio Cortasar, Hermann Hesse, Langston Hughes, Jack Kerouac, Toni Morrison. Οι επιλογές των λογοτεχνών καθιστούν σαφές πως η εκδήλωση περιορίζεται, ποιοτικά και ποσοτικά, στον χώρο της αμερικανικής και λατινο-αμερικανικής πεζογραφίας. Θα ήταν, ίσως, πολύ πιο πρόσφορο να γινόταν μία αντιπροσωπευτική παρουσίαση στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ποιητές από διάφορα μέρη του κόσμου, μα και χαρακτηριστικοί πεζογράφοι που σχετίζονταν άμεσα (με την ζωή και το έργο τους) με την Τζαζ. Αλλά αυτό αποτελεί μία κατευθυντήρια γραμμή η οποία προφανώς θα έχει να κάνει με την στόχευση του εισηγητή.
Εκείνο που υποχρεούται να σημειώσει κανείς, και μάλιστα ορμώμενος από την φυσική θέση και την πολιτισμική θεώρηση της Τζαζ, είναι πως η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα ενός κόμματος. Αυτό, εντός Τζαζ, αποτελεί ατόπημα, με όλη τη σημασία της λέξεως.
Το γεγονός ότι υπήρχαν (από τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα και ύστερα) και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι μουσικοί της Τζαζ που ανήκουν στον χώρο της αριστεράς ή είναι εγγεγραμμένα στελέχη σε κομμουνιστικά κόμματα (δικαίωμά τους και γνώστες των επιλογών τους), δεν σημαίνει πως η Τζαζ ως κουλτούρα και ως τέχνη συνυφαίνεται με αυτούς τους ιδεολογικούς χώρους. Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο.
Η Τζαζ αποτελεί κολοφώνα του (φιλοσοφικού και όχι ιδεολογικού) φιλελευθερισμού και άξονα έκφρασης κάθε ελευθεριακής και ελεύθερης έκφρασης. Η παρουσία λοιπόν αυτής της κάλυψης σκιάζει, αποδυναμώνει με ουσιαστικό τρόπο την αναγγελία αυτής της κατά τα άλλα ιδιαίτερα χρήσιμης και αναγκαίας πρωτοβουλίας, γιατί δίνει τη δυνατότητα να γίνουν εκ προοιμίου υπολογισμοί για πιθανά οριστικά λάθη στην προσέγγιση του θέματος, σαν αυτά λ.χ. στα οποία έχει υποπέσει ο Έρικ Χόμπσμπάουμ και κάποιοι ακόμα σχολιαστές. Μοιάζει δηλαδή να απουσιάζει το δημιουργικό πλαίσιο μα και να στερείται η όλη απόπειρα την φιλοσοφία και τη δυναμική, που προερχόμενες από τα μέσα της Τζαζ κουλτούρας είναι σε θέση να καταδείξουν τόσο τις αδρές όσο και τις λεπτές πτυχές που ενδιαφέρουν.
Ελπίζουμε να μην επαληθευτούμε.

Γιάννης Λειβαδάς 
Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναζήτηση στην αρχειοθήκη του ιστολογίου

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man
Graffiti Kolkata, India (May 2010)