Αυτός που διαβάζει με όρους ανοχής μπορεί να με διαβάσει, αυτός που διαβάζει με όρους συμμετοχής όχι.
Γ.Λ.

The one that reads with terms of tolerance can read me, the one that reads with terms of attendance can not.

Y.L.

"Poetry is the only adventure that's worthwhile outside itself"
- Yannis Livadas


"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.

"Άτη" - Σκόρπια Ποιήματα 2001-2009.
Κέδρος (Μάρτιος 2011) Κυκλοφορεί

.

.

Γ. Λειβαδάς: Σημείωμα εν εξελίξει, αρ. 14 (έργο υπό έκδοση)

Η διαστρέβλωση στην οποία υπόκειται κάθε πρωτοπορία προκειμένου να πέσει στην συνεσταλμένη αγκαλιά της κοινωνικής αποδοχής είναι δεδομένη. Για να γίνει κάτι «μύθος» οφείλει ουσιαστικά να έχει υποστεί προηγουμένως ορισμένη έκπτωση. Οι πτυχές της, εκείνες που την οδήγησαν στα ανοιχτά, θα ξεπέσουν στην αναγκαία αισθητική διαστρέβλωση ώστε να οδηγηθούν αναίμακτα στα ρηχά νερά της ανήσυχης κοινωνίας.
Ίσως θα σκεφτόταν κανείς πως οδηγούμαστε σε επικίνδυνη ρήξη, σε κάποιον σκόπιμο ελιτισμό. Μα όχι· εκείνο που φταίει είναι η οδηγία που απορρέει από την έλλειψη ενότητας, η πνευματική συστολή που καθημερινά προβαίνει από την απόλυτη δυσκοιλιότητα της διάνοιας στην ευκοιλιότητα της έκφρασης.
Σύνθετες, ούτως ειπείν, ιδέες ή ιδιαίτερα διευρυμένες πνευματικές, καλλιτεχνικές προτάσεις, συμπυκνώνονται σε ένα σύνθημα ή σε ένα ανηλεώς υπερφορτισμένο motto ώστε να αγγίξουν επιτέλους κάποιες χορδές κατανόησης. Τι πιο δυσάρεστο από την μαζική αποδοχή όταν η ουσία έχει πολτοποιηθεί από τo έλλειμμα της γνώσης και της γλώσσας. Την απόλυτη «συμφωνία» που προκύπτει όταν οι σημασίες και οι έννοιες αντιμετωπίζονται σαν απόνερα. Ο μύθος λοιπόν ενισχύει αυτό το πρόβλημα.
Και ο μύθος (απευθυνόμενος τώρα ειδικά στις νεώτερες γενιές) μπορεί να είναι, και είναι, η αδυναμία δημιουργίας ενός μύθου που θα έρθει να αντικαταστήσει τον μύθο που, και δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, να ανακαινίσει τον εαυτό του· μα και δεν υπάρχει πλέον (και ευτυχώς) τρόπος να μεταφερθεί με τις πολυποίκιλτες φιάλες των αγαπημένων παρελθόντων μας, διότι είναι πια όλες τους σπασμένες θρύμματα από τις δυνάμεις μιας υπαρκτής μα ανείδωτης ακόμη νεωτερικότητας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναζήτηση στην αρχειοθήκη του ιστολογίου

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man

Yannis Livadas: The Margins Of A Central Man
Graffiti Kolkata, India (May 2010)